Μιχάλης Τιβέριος, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Ο Μιχάλης Α. Τιβέριος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδρύματος το 1976. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης, ως υπότροφος της Alexander von Humboldt Stiftung (1977-1979). Από το 1975 έως το 2014, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, δίδασκε (από το 1987 ως πρωτοβάθμιος καθηγητής) στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Από το 1989 και ως το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος αυτού, ενώ από το 1997-1999 ήταν Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Σπουδών του. Διηύθυνε ανασκαφές, εκτός των άλλων, στους αρχαίους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη σημερινή Σίνδο (1990-2002) και στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης (1994-2014). 

Το 2011 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην έδρα Αρχαιολογίας [Κεραμική]. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (1994-98), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2001-04 και 2008-09) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (1995-2015). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και ιδρυμάτων, όπως της Academia Scientiarum et Artium Europaea και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Το 1999 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης. 

Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Αρχαιολόγος Δ/ντρια Ανασκαφής Στρόφιλα Άνδρου, Επίτιμη Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων 

Διευθύντρια Ανασκαφών Στρόφιλας και Υψηλής Άνδρου, Ανασκαφής Ακρόπολης Αγίου Ανδρέα Σίφνου 

 Μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (1979-2011, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) με πληθώρα ανασκαφών σε προϊστορικούς και κλασσικούς χώρους  σε πολλά νησιά (π.χ. Άνδρος, Δήλος, Μήλος, Θήρα, Σάμος). Επιβλέπουσα σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, π.χ. Υψηλή Άνδρου και Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα Σίφνου το οποίο έλαβε  το  Europa Nostra 2012 Award”. 

Μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και διευθύντρια τριών μεγάλων ανασκαφών: Νεολιθικού Οικισμού Στρόφιλα Άνδρου, Ακρόπολης Αγίου Ανδρέα Σίφνου και Υψηλής Άνδρου. 

Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών («Ακρωτήρι Θήρας. Οι τοιχογραφίες της  Δυτικής Οικίας»). Έδωσε πολλές διαλέξεις και δημοσίευσε πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.  Διοργάνωσε και επιμελήθηκε μουσειακές εκθέσεις (Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιοπόλεως Άνδρου, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας/τμήμα τοιχογραφιών, Αρχαιολογική Συλλογή Ανάφης). 

 

Λυδία Παλαιοκρασσά- Κοπίτσα, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας (Ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΚΠΑ στην Παλαιόπολη Άνδρου)

Η Λυδία Παλαιοκρασσά- Κόπιτσα σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδρύματος το 1983, όταν ανέλαβε διδακτικά καθήκοντα στο ΕΚΠΑ, με κύριους τομείς ενδιαφερόντων την Γλυπτική, την Τοπογραφία και την Εικονογραφία, καθώς και την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία. 

Στο πλαίσιο του διοικητικού έργου και των άλλων δραστηριοτήτων που ανέπτυξε, υπήρξε Υπεύθυνη της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Μακρυγιάννη (1986-1996), Διευθύντρια Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1998-2000), Μέλος της Επιτροπής του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Συλλογή Εκμαγείων και αρχαίων ελληνικών Γλυπτών), Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Τον Αύγουστο 2007 οργάνωσε την Έκθεση με τίτλο: Παλαιόπολη Άνδρου. Είκοσι χρόνια ανασκαφικής έρευνας, στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Χώρας Άνδρου. 

Ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, από τις σημαντικότερες είναι εκείνες που αφορούν την Άνδρο στους κλασικούς χρόνους. Σε εξέλιξη βρίσκεται από το 1985 η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Παλαιόπολης Άνδρου, της οποίας προΐσταται, η οποία συνεχίζεται με την έρευνα και συστηματική συντήρηση-προστασία και δημοσίευση των ευρημάτων. 

Γεώργιος Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Ο Γιώργος Πάλλης σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνέχισε σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Αφού υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού (24η ΕΒΑ), το 2010 εξελέγη λέκτορας και το 2017 επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, όπου διδάσκει βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γλυπτική και την επιγραφική, καθώς και σε ζητήματα τοπογραφίας.  Έχει λάβει μέρος στην ανασκαφή του βενετικού Επάνω Κάστρου της Άνδρου και τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Παλαιόπολης Άνδρου. Είναι ενεργό μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. 

Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κυρτάτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Δίδαξε αρχαία ιστορία από το 1985 στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2002 στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του οποίου είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Εκτός από την αρχαία ελληνική ιστορία έχει ασχοληθεί και με την ιστορία της Άνδρου.

———————————————————————————————————————————–

Νικόλαος Βογιαζίδης,Κοινωνιολόγος, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διπλωματούχος κοινωνιολόγος του University of Sussex, U.K (Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών B.A. στην Κοινωνιολογία). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Α.) στην Κοινωνική και Πολιτική Σκέψη του University of Sussex, U.K και Διδακτορικού Διπλώματος του University of Sussex στην Κοινωνική και Πολιτική Σκέψη

Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στην κοινωνιολογία του χώρου, την αστική κοινωνική γεωγραφία και τις μεθόδους κοινωνικής έρευνας. 

Είναι στέλεχος του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του ΤΜΧΠΠΑ με διευθυντή τον Αλέξη Δέφνερ και εξωτερικός διδάσκων στα μαθήματα ‘Κοινωνιολογία του Χώρου’ και ‘Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας’. 

Διαμαντής Μπασαντής, Συγγραφέας – Ερευνητής,

Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι διδάκτωρ επικοινωνίας και δημοσιογράφος. Σπούδασε οικονομικά και επικοινωνία. Ως επικοινωνιολόγος υπήρξε Visiting Fellow στο Princeton University (1988)·διετέλεσε υπεύθυνος έρευνας τηλεθέασης της ΕΤ1 (1992-1994) και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Έρευνας Ακροατηρίου της European Broadcasting Union (1993-1995)·δίδαξε επικοινωνία ως ειδικός επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1991 και 1994) και ως Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Όσλο (1992), καθώς και στα Kansas University και Washburn University του Κάνσας (1998)·διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (1995-2000) και είναι μέλος του Broadcast Education Association των ΗΠΑ (1998-2002).  

Ως δημοσιογράφος συνεργάστηκε από το 1988 μέχρι το 2001 με τις εφημερίδες Αυγή, Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία και με το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος (1994-1999). Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Πολιτική κατάθεση”, “Ο κόσμος των ειδήσεων: από την εφημερίδα στην τηλεόραση”, “Βιβλίο και επικοινωνία”, “Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου – 50 χρόνια”, “Τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα”, “Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – 160 χρόνια”, “Το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα”. Είναι συν-συγγραφέας, μαζί με τον Σταμάτη Μ. Καμπάνη, του βιβλίου «Η Άνδρος μέσα στο χρόνο»

Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός (ΜΑ)

Η Ελένη Μπενέκη είναι ιστορικός (ΜΑ). Κεντρικά επιστημονικά της ενδιαφέροντα αποτελούν η ιστορία επιχειρήσεων (με έμφαση στις ναυτιλιακές) και οργανισμών, καθώς και ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης. Έχει εργασθεί σε θέσεις έρευνας, διοίκησης και επικοινωνίας σε σημαντικούς επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της χώρας. 

Απόστολος Δελής, Ερευνητής Γ΄ Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «SeaLiT: Ναυτιλιακός βίος σε μετάβαση»

Ο Απόστολος Δελής σπούδασε στα πανεπιστήμια της Σιένας, Μπολόνιας και Μπρίστολ. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2010 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 διετέλεσε μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Centre de la Méditerranée Moderneet Contemporaine (CMMC) του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, όπου εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα ANR/NAVIGOCORPUS: Corpus des itinéraires des navires de commerce, XVIIe-XIXesiècles. Από το 2012 εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΜΣ/ΙΤΕ). Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες και προγράμματα, όπως τα «ΕΛΙΣΤΟΚΑΙΝΟ – Οι κοινωνικές προϋποθέσεις της καινοτομίας. Τομές στη ναυπηγική τεχνολογία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο 18ος – 20ος αιώνας», και «ΘΑΛΗΣ-Οι πόλεις λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία.» 

Είναι συγγραφέας του βιβλίου Mediterranean Wooden Shipbuilding. Economy, Technology and Institutions in Syros in the Nineteenth Century, Leiden, BRILL (2015). Από το 2017 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ‘Seafaring Lives in Transition. Mediterranean Maritime Labour and Shipping during Globalization, 1850s-1920s’, χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC Starting Grant 2016.

Μαρία Λεκάκου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Η Μαρία Λεκάκου είναι Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Οικονομικής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης. 
Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα με τα θέματα κοινωνικής καινοτομίας, γαλάζιας ανάπτυξης και διακυβέρνησης και Εκπαίδευσης τοπικών και κοινωνικών εταίρων. Έχει δημοσιεύσει σε  θέματα: πολιτικής εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, ναυτιλιακής πολιτικής, επιβατηγού ναυτιλίας θαλάσσιου τουρισμού και ρύθμισης των ναυτιλιακών αγορών.Συνδιοργανώνει τις Ευρωπαϊκές Μέρες της Θάλασσας, τον διαγωνισμό για θέματα γαλάζιας νεανικής επιχειρηματικότητας BLUEHACATHON από το 2015 LIVING LABS αναδείχτηκε Εθνικός Πρωταθλητής για το 2020 στο Διαγωνισμό « Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2020» Είναι Μέλος του Circular Board του Sporos Platform της πρώτης πλατφόρμας Κυκλικών Επενδύσεων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του BLUEGROWTH. 
Συμμετέχει στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ADRION, και στην Ένωση Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας. 

Εύα Στεφανιδάκη, Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών & Λιμενικών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Εύα Σ. Στεφανιδάκη είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκουσα του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Ναυτιλία, Μεταφορές & Διεθνές Εμπόριο» του Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Τα ερευνητικά και επαγγελματικά της ενδιφέροντα  εντοπίζονται  σχετικά με τη ναυτιλία Μικρών Απστάσεων  την επιβατηγό νατιλία και τον τουρισμό με τη συμβολή του κλάδου τους  στις περιφερειακές οικονομίες, τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία   και διαχείριση προορισμών κρουαζιέρας μέσω συμμετοχικών μοντέλων και έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει σε  θέματα: βιώσιμης ανάπτυξης και   , επιβατηγού ναυτιλίας  και θαλάσσιου τουρισμού και οργάνωσης  ναυτιλιακών αγορών. 

Ιωάννης Παλούμπης, Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.

Ο Ιωάννης Παλούμπης εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1955 και το 1959 ορκίσθηκε Σημαιοφόρος. Το 1969 φοίτησε στο School Monterey California, USA, αποφοίτησε το 1972, πρώτος με πτυχία Bachelor, Master, Engineer στην ηλεκτρολογία και ηλεκτρονικά. Συμμετείχε στο “Κίνημα του Ναυτικού” και συνελήφθη τον Ιούνιο του 1973. Αποφυλακίσθηκε την 21η Αυγούστου του ίδιου έτους και απετάχθη από το Π.Ν. Επανήλθε μετά την πτώση της δικτατορίας. Ως Πλοίαρχος, μεταξύ των άλλων υπηρέτησε ως Διοικητής Στολίσκου Ταχέων Σκαφών και μετέπειτα Διοικητής Αντιτορπιλικών και Φρεγατών. Το 1989 προήχθη σε Υποναύαρχο και τοποθετήθηκε Υπαρχηγός του Γ.Ε.Ν. Το 1991 προήχθη σε Αντιναύαρχο και τοποθετήθηκε Α’ Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ. Α. Αποστρατεύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992. Ο Αντιναύαρχος Ι. Παλούμπης έχει γράψει: Το ιστορικό λεύκωμα “Βαλκανικοί Πόλεμοι. Ο ναυτικός αγώνας. 1912-1913”, το συλλεκτικό ημερολόγιο του Ν.Μ.Ε. “Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό. Το τέταρτο όπλο”, καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά ιστορικού και ναυτικού περιεχομένου. 

 Το 2010 βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών έλαβε το βιβλίο του “Από τα πελάγη… στους αιθέρες. Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας 1913-1945”, ενώ βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απέσπασε και το 2019 για το βιβλίο του “Ελλήνων Πλόες. Η Πορεία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας δια μέσου των Αιώνων / Seafaring οf the Hellenes. The Cοurse of the Hellenic Merchant Marine through the Centuries”, έκδοσης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Δήμητρα Σαμίου, Ιστορικός-Συγγραφέας

Η Δήμητρα Σαμίου είναι απόφοιτος του τμήματος αγγλικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα ιστορίας και πολιτισμών του Πανεπιστημίου VII των Παρισίων (Jussieu). Το 2008 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί ως επιμελήτρια εκδόσεων, προϊσταμένη αρχειονόμος και ερευνήτρια ιστορικός. Άρθρα και μελέτες της γύρω από την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.  

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ανδριακή Ναυτοσύνη: Μαρτυρίες από τις αρχές έως τα τέλη του 20ου αιώνα», όπου καταγράφονται οι εμπειρίες ναυτικών και συγγενών τους με καταγωγή από την Άνδρο. Οι εμπειρίες των συγκεκριμένων ατόμων φέρνουν στο φως τις αντιξοότητες, τους κινδύνους τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα του ναυτικού επαγγέλματος, όπως το άσκησαν παλαιότερα οι Ανδριώτες.

———————————————————————————————————————————–

Ειρήνη Τουντασάκη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Η Ειρήνη Τουντασάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Καθηγήτρια. Στο διδακτικό έργο της περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Σύγχρονων ανθρωπολογικών ζητημάτων αναφορικώς με την Ετερότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση. 

Δημοσιευμένα άρθρα της σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους αφορούν την ανθρωπολογία της συγγένειας, τις σχέσεις ανθρωπολογίας και ελληνικής εθνογραφίας, τις διαδικασίες συγκρότησης και μουσειακής αναπαράστασης της εθνικής ταυτότητας και, πιο πρόσφατα, ζητήματα συγγένειας στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων αναπαραγωγικών τεχνολογιών. 

Συμμετέχει, από το 2011, στην οργάνωση και υλοποίηση (σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ν. Μαρωνίτη) του αυτοχρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Αποικιοκρατικός Λόγος και πολιτισμικές μεταφορές: οι ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα», ενώ από το 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη η ερευνά της με θέμα: «Διαφυλετική/Διακρατική υιοθεσία στην Ελλάδα. Εννοιολογήσεις της γονεϊκότητας, της οικογενειακότητας και νέες χωρογραφίες της συγγένειας». 

Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα 

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης αποφοίτησε το 1980 από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία των Μεταφορών (MSc Transport Εconomics) στο PCL του Λονδίνου. Aπό το 1976 είναι στέλεχος των επιχειρήσεων Ευγενίδη και από το 1995 Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Το 2000 ανέλαβε την διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, και έως και σήμερα κατέχει την θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου. 

Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2003 έως το 2012 κατείχε τη θέση του Ταμία της Ένωσης. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στον Διεθνή οργανισμό UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development). Είναι μέλος του Chartered Institute of Transport and Logistics M.C.I.T. και του Institute of Chartered Shipbrokers. Επίσης, υπήρξε μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. 

Το 2015 του απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Το 2016 το Ίδρυμα Ευγενίδου απέσπασε για την προσφορά του στη ναυτική εκπαίδευση την διάκριση Achievement in education and training στα Greek Shipping Awards 2016, που διοργανώθηκε από το Lloyd’s List. 

Από τον Μάιο του 2018, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης έχει αναλάβει καθήκοντα ως Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε αυτόν τον νέο θεσμό, στόχος του οποίου είναι η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η ανάδειξη της συνεισφοράς του ΙΜΟ στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της ασφάλειας στη θάλασσα και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς 

Ο Γιάννης Θεοτοκάς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και έλαβε διδακτορικό τίτλο (PhD) στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία. 

Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων (πέντε από τα οποία σε συνεργασία) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και 43 δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και επιστημονικούς τόμους, σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα στη ναυτιλία κ.α. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. 

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών σχετικών με την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τη στρατηγική στη ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως επιστημονικός υπεύθυνος ή ερευνητής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Νιάρχου, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, την Ακαδημία Αθηνών και άλλους οργανισμούς (KNOWME, CAPTAINS, MELES, INNOSUTRA, RURAL eGOV, SLIM-VRT). Συμμετέχει ενεργά στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων και στην Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος. 

-Ιωάννης Λαγούδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς 

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Λαγούδης είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά από το Δεκέμβριο του 2018. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Malaysia Institute for Supply Chain Innovation του MIT Global SCALE Network. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο MIT – Center for Transportation and Logistics όπου είναι μέλος μέχρι και σήμερα. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τον ακαδημαϊκό χώρο έχει συμβουλεύσει πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε θέματα που άπτονται της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μεταξύ των εταιρειών που έχει συνεργαστεί είναι η CSX, Starbucks, Petronas, Ralph Lauren και Johor Port Authority. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν στους τομείς της στρατηγικής διοίκησης θαλάσσιων μεταφορών, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και λήψης αποφάσεων. Έχει δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια.

Κάπτεν Δημήτρης Λ. Ασλάνογλου, Eletson Corporation Training Manager 

Ο Δημήτριος Ασλάνογλου του Λεωνίδα και της Αμαλίας, γεννήθηκε το 1961 στη Αθήνα. Το 1968 μετοίκησε στην Άνδρο, την πατρίδα του πατέρα του. Εκεί έζησε μέχρι τα 19 του χρόνια. Το 1980 πρωτομπαρκάρησε ξεκινώντας μία καρριέρα στη θάλασσα, σε ποντοπόρα πλοία φορτηγά και δεξαμενόπλοια. Φτάνοντας στο βαθμό του Πλοίαρχου, εργάστηκε στα πλοία γιά 27 χρόνια. Συνέχισε την ναυτική του καριέρα σε Ναυτιλιακή Εταιρεία διευθύνοντας το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού θαλάσσης και το τμήμα εκπαίδευσης των ναυτικών. Αρκετές φορές έχει αναφερθεί για την αξία των Ελλήνων ναυτικών αλλά και των ελλήνων πλοιοκτητών, μέσω δημοσιεύσεων του σε εφημερίδες και ενημερωτικά έντυπα. Στη θάλασσα αποδίδει, ότι έχει δημιουργήσει στη ζωή του και στη θάλασσα πιστεύει, ότι ο Έλληνας μπορεί να μεγαλουργήσει και να διακριθεί σε σχέση με άλλους λαούς. 

Δημήτριος Κοκκίνης,(Πλοίαρχος Ε.Ν.), Εκτελεστικός Διευθυντής, «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΚΕ»

Ο Δημήτριος Κοκκίνης, είναι Κοινωνικός Επιχειρηματίας και Πλοίαρχος του Ε.Ν. σπουδαγμένος στο «Ναυτιλιακό Κολλέγιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης» (S.U.N.Y. Maritime College) και στο INSEAD της Γαλλίας, με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία συνδυάζοντας την εμπειρία του γραφείου και του πεδίου. 

Με οικογενειακή παράδοση στη ανδριακή ναυτιλία και αγάπη για την ναυτιλία, τους ανθρώπους της και την Άνδρο, δραστηριοποιείται μέσω της «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη ΑΜΚΕ» για την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την βιωσιμότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον, συμμετέχει στα κοινά ως πρόεδρος της «Λέσχης Ανδρίων», μέλος του Δ.Σ. του «Ναυτικού Ομίλου Άνδρου» και ως εθελοντής σε δράσεις συλλόγων και οργανισμών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.